HUGO – slatki zavodnik osvježavajućeg okusa

14 Listopad, 2022

Ako tražite nešto lagano, osvježavajuće i jako ukusno – Hugo je idealan odabir za vas. Premda ovaj koktel od samo 5 sastojaka možda nema tako dugu tradiciju kao primjerice Mojito ili Sex on the beach, to ne znači da je išta manje vrijedan ili kvalitetan. Ovaj mnogima omiljeni ljetni koktel, Hugo Spritz, 2005. godine kreirao je barist Roland Gruber, i to na sjeveru Italije, kao odgovor na želju za osvježenjem tijekom vrućih ljetnih noći.

Riječ je o pjenušavom koktelu aromatičnog okusa koji ne sadrži previše alkohola, što znači da se svi okusi savršeno uklapaju i balansiraju. Upravo zbog toga idealan je recept za one koji žele bezbrižno uživati u dnevnom ili večernjem provodu. Iako često podsjeća na nevjerojatno popularni koktel Mojito, Hugo ipak izabiru oni koji preferiraju slatkastije arome. Sastojci za izradu koktela Hugo Spritz vrlo su jednostavni i dostupni u skoro svakoj trgovini, stoga u ovom koktelu možete uživati ne samo u kafićima i barovima, već i u vlastitom domu. Za neodoljiv slatkasti okus zadužen je sirup od bazge, a listići mente i limeta osvježavaju već od prvog gutljaja. Na samom početku u receptu je korišten sok od ljekovitog matičnjaka, ali zbog jednostavnije izrade i dostupnosti, zamijenila ga je bazga. Također, umjesto soka od bazge, možete se odlučiti i za Monin Bazga liker, koji će dati mnogo snažniji okus. Ovaj koktel, kojem ćete se rado vraćati već od prvog kušanja, čine laganim pjenušavo vino ili prosecco te mineralna voda. Prilikom biranja pjenušavog vina, imajte na umu da što kvalitetnije vino izaberete, to će koktel biti ukusniji. Ako ste ljubitelj laganih, izbalansiranih i prirodnih pjenušavih vina, onda je Mionetto svakako izbor za vas.

S druge strane, ako želite ovaj napitak učiniti malo snažnijim, dodajte dozu gina po izboru. Pri izradi koktela, bilo bi dobro da pripazite na količinu leda kojeg koristite jer otapanjem leda Hugo gubi na pjenušavosti. Naš savjet je da držite pjenušavo vino i mineralnu vodu na hladnom, tako da veće količine leda neće ni biti potrebne.

Hugo se priprema na način da u visoku čašu za vino prvo ulijevate sirup od bazge te lagano iscijedite sok jedne limete i ubacujete led. Zatim ulijevate otprilike 150 ml pjenušavog vina te mineralnu vodu skoro do samog vrha čaše. Omjere naravno možete prilagoditi svojim željama, pa tako ako želite malo slađe piće, ulijte više soka od bazge ili ako želite malo jači napitak, onda smanjite količinu soka od bazge i dodajte više alkohola. Naposljetku ubacite nekoliko kriški limete i listiće mente u koktel. Promiješajte slamkom i uživajte! Hugo možete poslužiti kao aperitiv ili kao fantastičan dodatak slatkom desertu.

Pogledajte video recept

Kupite sastojke za svoj Hugo koktel