Kako kava utječe na naše zdravlje?

21 Travanj, 2023

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Ljudi je piju iz mnogih razloga, poput uživanja u njenom okusu, kao stimulans ili kao ritual s kolegama i prijateljima. illy kava je prepuna aroma i bogata okusima, a s obzirom da je napravljena od visokokvalitetnih zrna kave, predstavlja bogat izvor hranjivih tvari, poput raznih antioksidansa, vitamina i minerala. Međutim, kava ima i niz zdravstvenih koristi za koje možda niste znali, a o čemu će više riječi biti u nastavku.

Kava kao izvor antioksidansa

Kava je bogata antioksidansima, spojevima koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i uzrokovati niz zdravstvenih problema. Antioksidansi u kavi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i mogu pomoći u održavanju zdravlja organizma.

Kava kao izvor kofeina

Kava također predstavlja dobar izvor kofeina, stimulansa koji se nalazi u mnogim napicima i namirnicama. Kofein može pomoći u poboljšanju budnosti i koncentracije, poboljšanju sportskih performansi i smanjenju umora. Kofein se također povezuje s poboljšanom funkcijom mozga i smanjenjem rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.  Ako ste osjetljivi na kofein potražite bezkofeinsku kavu, koja nudi slične zdravstvene prednosti kao i kava s kofeinom.

Kava za zdravo srce

Znanstvene studije su pokazale da konzumiranje kave može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Jedna studija pokazala je da konzumiranje tri do pet šalica kave dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 15 posto. Ovo se pripisuje antioksidansima i drugim spojevima u kavi koji pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Kava za zdravu probavu

Kava također može pomoći u održavanju zdrave probave. Kava može pomoći u poboljšanju kontrakcija crijeva i promicanju peristaltike, što može pomoći u ublažavanju zatvora. Zbog svog blagog diuretskog učinka, kava nam pomaže u izbacivanju viška tekućine iz tijela.

U zaključku, illy kava uz izniman okus i aromu ima i brojne prednosti za ljudski organizam. Umjerena konzumacija kave može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje, imunološki sustav, srce i krvne žile te regulaciju razine šećera u krvi. Važno je imati na umu da, kao i kod bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, umjereno i prilagođeno konzumiranje ima najveće blagodati za organizam.