Umijeće pripreme espressa ili što je sve potrebno za dobar espresso?

15 Studeni, 2021

Dobar espresso najintenzivnije ističe okus i aromu kave. Priprema espressa je uistinu pravo umijeće. Nastao je, prije svega, zbog potrebe ugostitelja da se kava što brže pripremi. No, uz brzinu, naglasak je i na kvaliteti samog napitka.

Kako je došlo do masovnog otvaranja barova diljem Italije i sve većeg broja ljudi koji su naručivali kavu, ugostitelji su nastojali pod svaku cijenu zadovoljiti sve potrebe, a to je značilo bržu pripremu kave koja ne bi gubila na kvaliteti – tako je nastao espresso. Više je nego očito odakle mu je poteklo ime.

Što je potrebno za dobar espresso?

  • aparat za espresso
  • mljevena kava
  • vaga
  • tamper
  • voda
  • šalica

Aparat za espresso

Aparat za espresso je uz kavu najvažniji dio pripreme espressa. Ako još niste nabavili espresso aparat za ured ili svoj dom, isprobajte illy espresso aparat.

Znate li da je upravo illyjev proizvod ILLETTA prvi automatski espresso aparat u svijetu koji je davne 1935. godine patentirao osnivač illycaffèaFrancesco Illy? Naši visokotlačni aparati za espresso omogućavaju stvaranje pjene na espressu. Tražite li kvalitetan aparat za espresso marke illy, pronaći ćete ga na drinks.hr.

dobar espresso – blog o kavi – drinks.hr

Kava

Bez dobre kave nema ni dobrog espressa. Preporučujemo vam illy Espresso –  srednje prženu kavu u zrnu, 100 % Arabica, s niskim udjelom kofeina. Uživat ćete u bogatom okusu espressa s gustom kremom.

Kavu treba samljeti netom prije pripreme espressa. Ako se kava ne pripremi odmah nakon mljevenja, napitak može postati neukusan i bljutav.

Voda

Kvaliteta vode igra veliku ulogu u pripremi espressa. Baš kao u slučaju kada se priprema kava u moki, preporuka je koristiti mekanu vodu jer voda koja sadrži dosta kamenca može:

  • omesti dobro funkcioniranje aparata
  • utjecati na kvalitetu espressa.

Vaga

Za pripremu espressa neophodna je vaga kako bi se odredila optimalna gramaža kave. Doza za šalicu ukusnog espressa iznosi 7-10 grama mljevene kave, ovisno o mješavini kave i veličini sita u ručki. Espresso se radi u intervalu od 20 do 30 sekundi, što ovisi o gramaži. Kako bi vam bilo lakše, navest ćemo primjer. Dobar espresso iznosi oko 18 grama napitka, a za njegovu pripremu potrebno je 9 grama kave.

Tamper

U košaricu (basket) možemo staviti određenu gramažu kave. Tamper je vrsta utega kojim pritišćemo kavu kako bi voda mogla ravnomjerno prolaziti kroz kavu do šalice.

Kako se priprema dobar espresso?

Mljevenu kavu ravnomjerno rasporedite u ručku, a zatim je snažno pritisnite. Ako kava nije ravnomjerno pritisnuta, voda pronalazi put najmanjeg otpora, a to znači da će se iz mljevene kave ekstrahirati premalo aromatičnih i gorkih tvari.

Za dobar espresso neophodna je ravna površina kave u košarici tzv. coffee bed. Dobit ćete dobar espresso ako kava teče u šalicu ravnomjerno i kontinuirano, a  sama priprema traje između 20-30 sekundi.

Protječe li kava prebrzo, ne ekstrahira se te espresso poprima kiseo okus. Ako pak teče presporo, prekomjerno se ekstrahira i espresso postaje jako gorak.

Važno je da espresso bude vruć tijekom posluživanja. Ostavite tek jednu-dvije minute da se ohladi nakon završetka pripremanja. Dobar espresso prepoznat ćete po sloju kreme koja prekriva kavu. Krema traje 3-5 minuta, a nastaje zbog oslobađanja ugljičnog dioksida kada espresso pod pritiskom ekstrahira.

dobar espresso – blog o kavi – drinks.hr

Kakvi trebaju biti okus i boja espressa?

Dobar espresso curi polako, ima zlatno-smeđu do tamno smeđu boju, gust je i umjereno gorkog okusa. Treba biti bogate teksture.

Poznavaoci i ljubitelji dobrog espressa kažu da kapljica ili dvije koje ostanu na dnu šalice, nakon što se osuše, ostavljaju smeđe tragove.

Zašto ne uspijevate napraviti dobar espresso?

Ako vam je espresso ispao gorak i previše gust, došlo je do pretjerane ekstrakcije. Htjeli ste gust i kremast espresso, a dobili ste razvodnjenu kavu kiselkastog okusa zbog prebrzog curenja espressa? U oba slučaja odgovor leži u granulaciji. Koristite krivu.

Ako espresso sporo curi, kava je presitna te voda ne može prolaziti kroz kavu. U slučaju kada espresso prebrzo curi, kava je prekrupna pa voda ima previše prostora za prolazak.

Možda vam je cake tj. ostatak kave u ručki narušio kvalitetu espressa. Zato je važno da uvijek prije pripreme sljedećeg espressa očistite i posušite ručku posebnom krpicom.

Espressotalijanski nacionalni topli napitak mogao bi uskoro biti uvršten na UNESCO popis. Udruženje FIPE koje povezuje talijanske vlasnike barova, sektor udruženja talijanskih majstora prženja kave i proizvođači aparata za kavu zatražili su ministra poljoprivrede da aktivno podrži kandidaturu najomiljenijeg napitka jer on je za Talijane mnogo više od kave. Espresso je dio talijanske kulture i neizostavni društveni ritual.

Na našem webshopu imate sve što vam treba za dobar espresso – illy aparate i kavu!